Ik geloof dat ik rond mijn tiende mijn eerste fototoestel kreeg. Een eenvoudige Kodak Instamatic waar je van die plastic flitsblokjes op kon plaatsen. Mijn vader had in die tijd een heus toestel waar de familieplaatjes mee werden geschoten. Een Minolta SRT-101.
Toen mijn vader overstapte op een spiegelreflex camera kreeg ik deze Minolta. Inmiddels was ik enigszins op de hoogte van begrippen als belichtingsdriehoek en de regel der derden. Dit resulteerde nou niet direct in prachtige foto's, maar de kiem werd toentertijd gelegd. De jaren daarop volgden verschillende spiegelreflex camera's. Allen van het merk Minolta. Toen mijn vader overleed erfde ik zijn Minolta Maxxum 7000. De eerste camera met geïntegreerde autofocus en gemotoriseerd film-transport. Een camera die mij op veel reizen vergezeld heeft. Ik gebruikte zowel lenzen die handmatig scherp gesteld moesten worden als auto-focus lenzen. Daarop volgde een Nikon F4. Een stuk zwaarder, maar met veel meer mogelijkheden. 
Eind van de 20ste eeuw deed digitale fotografie zijn intrede. Een revolutie. Al snel gebruikte ik naast mijn analoge camera's een Sony Cybershot F-505 V, 2.1 Megapixel camera. Deze camera beschikte over een dijk van een Carl Zeiss F/2.8-3.3 lens met een bereik van 35-190mm. Al snel werden de analoge camera's tijdens reizen vervangen door deze Sony. Gewoonweg omdat de camera zeer licht was en naast een groot bereik over een uitstekende beeldkwaliteit beschikte. Als je in de tropen met een rugzak reisde of tijdens het skiën op grote hoogte het landschap wilde vastleggen bood deze camera uitkomst. 
Door de jaren heen heb ik met verschillende merken en camerasystemen gewerkt om uiteindelijk te belanden bij het merk Nikon. Mijn eerste Nikon D200 werd opgevolgd door onder andere de D90, D300S, D5200, D7200, D3, D3S, D800, D610, D500 en D4. Op dit moment werk ik  met een full frame D4, D500 en een D850. Daarnaast heb ik een Micro Four Third lichtgewicht set bestaande uit Olympus OM-D EM-1 MK II en Panasonic G9 camera's met verschillende lenzen. 
Mijn lenzen variëren van groothoek 20-40mm F/ 2.8  tot 24-85mm VR, 180mm macro, 300mm F/2.8 VR, 400mm F/5.6, en 70-300mm F/4.5-6.3.
 Een degelijke grote foto-rugzak is voor mij een must. Ik draag dan ook graag mijn apparatuur in mijn Kata Bumblebee 220-PL waar ik met gemak zo'n 12 kilo in kwijt kan en ook nog eens mijn statief aan kan hangen.
Om locaties te bereiken waar ik niet met de auto kan komen heb ik vaak mijn Dahon Boardwalk vouwfiets in de kofferbak liggen. Ik zie fotografie als verlengstuk van mijn grote liefde voor de natuur. De mogelijkheid om alles waar ik van geniet en waar neem te kunnen vastleggen. Hierbij staat respect voor de natuur vanzelfsprekend voorop. 

(foto@Ruud Scherpenisse)