Wandeling door de Eempolder

Gepubliceerd op 23 augustus 2017 om 08:15

De Eempolder is een natuurgebied bij Soest in de provincie Utrecht.

Dit veenweidegebied ligt langs de rivier de Eem en strekt zich aan de oostzijde uit van de Amersfoortse wijk Hoogland tot het Eemmeer bij Bunschoten. Aan de westzijde wordt het begrensd door de spoorlijn tussen Soest en Baarn en dan naar het noorden langs Eemnes naar het Eemmeer. De Eempolder bestaat uit meerdere kleine polders als Middelwijk, De Haar, Zeldert, Bikkerspolder, Zuiderpolder te Veld, Noordpolder te Veld, Maatpolder en Noordpolder. De provincie Utrecht is voor een deel eigenaar, de rest is van particulieren. De polder ligt onder de zeespiegel. Het beheer wordt gedaan door waterschap Vallei en Eem. Dit weegt de belangen van landbouw, bosbouw, steden en industrie af tegen die van natuur, cultuurhistorie, recreatie en visserij.

Het agrarische gebied heeft een open karakter met een strakke slagenverkaveling en daartussen smalle sloten en brede weteringen. De Eempolder is dan ook een onderdeel van het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland.(bron Wikipedia)

Op 23 augustus heb ik een lange wandeling gemaakt door de Noordpolder te Veld, onderdeel van de Eempolder. Dit mooie gebied heeft een heel ander karakter dan Polder Arkemheen. Voornamelijk door de strakke slagenverkaveling. Echter aan de rand van het gebied dat grenst aan het Eemmeer kent het gebied een wat natuurlijker karakter. 
Ruim voor zonsopgang in de auto gestapt en geparkeerd aan de Noor Ervenweg. Rugzak uit de kofferbak, camera aan de schouderriem en kijker om de nek op pad. Op zo'n doordeweekse dag is er op dit tijdstip nog niemand te bekennen. Daar houd ik van. Als ik mijn wandeling start begint de polder écht te ontwaken en wordt het geluid van de vele weidevogels, ganzen en eenden steeds luider. Richting het Eemmeer kijkend zie ik de windmolens die sterk afsteken tegen het licht van de opkomende zon. Een groot contrast en zo op de vroege ochtend een niet heel erg detonerend onderdeel van het landschap. 
Na een wandeling van ruim 4 uur (waarin tussenpozen waar ik in het gras zit/lig om van alles waar te nemen)  sta ik weer voldaan bij mijn auto. 
Ik had gehoopt deze ochtend de hier waargenomen Ralreiger te kunnen spotten. En ook de Purperreiger. Jan Willem Schoonhoven die mij tipte heeft wél de prachtige Purperreigers kunnen waarnemen. Een Lepelaar liet zich wel zien.
Niettemin een heerlijke wandeling met als slagroom op de taart het kunnen waarnemen en vastleggen van een juveniele Torenvalk die, toen ik laag in het gras zat' vlak bij mij op een paal landde. Heb hier ruim een half uur van kunnen genieten. De Torenvalk vloog af en aan, soms in het gras landend, maar kwam steeds terug naar deze paal. 
Ik zal de Eempolder in 2018 wat vaker gaan bezoeken. 

 


 »