Bij elke hobby of elk beroep is er veel te zeggen en schrijven over de uitrusting die door de beoefenaar gebruikt wordt. Bij fotografie is dit niet anders. Je hoeft maar een fotografie-forum op Facebook te bezoeken of te Googelen op foto-apparatuur specifiek voor een bepaald type fotografie en de meningen en adviezen vliegen je om de oren. Een beginnend fotograaf ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Het is dan ook aan te raden je goed te laten informeren. In een fotografie-winkel of beter nog door een fotograaf die ruime ervaring heeft met het type fotografie dat beoefend gaat worden. Ik kan een heel betoog houden over welke types camera, lens en accessoires het meest geschikt zijn, ik beperk me echter tot het bespreken van mijn uitrusting. Omdat ik me voornamelijk met natuur- en landschapsfotografie bezig houd is 80% van mijn uitrusting hier op toegespitst. 

 Camera bodies:
Ik werk met full frame, APS-C en MFT (Micro Four Third) camera's. 
De full frame camera heeft een zelfde grootte sensor als het formaat negatief van de vroegere analoge camera's, namelijk 24x36mm.  
Ik fotografeer met de Nikon D3S , Nikon D4 , Nikon D7100 én een Olympus OM-D EM-1. 

Lenzen:
Voor landschaps en- natuurfotografie gebruik ik lenzen in een range van 15mm (groothoek) tot 500mm. Ik heb zowel prime-lenzen (vaste brandpuntsafstand) als zoomlenzen (variabele brandpuntsafstand). Het voordeel van een zoomlens is dat je met één lens een aardig focusgebied kunt bestrijken. Voordeel van een prime-lens is dat de beeldkwaliteit meestal wat hoger is. 
Meest gebruikte lenzen:
Nikkor 300mm F/2.8 Prime (vaak met Nikon TC 1.4 II of Nikon TC 2.0E III) 
Nikon AF-S 300mm F/4 VR PF
Nikkor AF-S 24-85mm F/ 3.5-4.5 G
Panasonic 100-300mm F/4-5.6
Olympus 14-42mm F/3.5-5.6
Olympus 40-150mm F/4-5.6
Sigma 400mm F/5.6 APO
Converters:
Nikon TC 1.4 II
Nikon TC 1.7
Nikon TC-E 2.0 III

Flitsers
Phottix ringflitser voor macro
Triopo L870 TTL-flitser
Ik heb speciaal deze flitser aangeschaft omdat hij naast de flits-functie beschikt over een lamp die continue kan branden en in sterkte kan worden aangepast. Dit is ideaal voor het belichten van een onderwerp bij macrofotografie in slechte weersomstandigheden. Daarnaast beschikt de flitser over een accu in plaats van losse batterijen. 
Olympus flitser.

Rugzak:
Om mijn uitrusting tijdens tochten veilig en comfortabel te kunnen dragen gebruik ik de Kata Bumblebee PL-220. Een grote rugzak waar ik ook makkelijk mijn statief aan kan hangen. 

Verrekijker: 
Mijn Skyhawk 8X32 is een goede en lichte waterdichte kijker van de gerenommeerde Duitse fabrikant Steiner. 

Statieven:
Manfrotto 190X aluminium met Manfrotto MH804-3W 3-Way pan/tilt head & Sevenoak SH-GH01 Gimbal Swing Head. 
Sirui Ultra Light T-005X reisstatief.
Vanguard Alta Pro 263AB 100 voor landschap en macro.
Sirui Monopod carbon met Tilthead

Fotobewerking:
Voor het bewerken van foto's gebruik ik een Desktop PC met NEC en Philips (4K) monitoren.
Voor het kalibreren van mijn monitoren om kleurechtheid te garanderen gebruik ik Spyder Pro 3 kalibratie hardware en software
Voor het editen gebruik ik hoofdzakelijk Photoshop en Camera One Pro.